• Nathalie Syvertsen

Parkett? Laminat? Hvilket gulv er det riktige?

Oppdatert: 23. juni 2021

Hva er parkett, hva er parkett laget av og hva er fordelene og ulempene i forhold til andre gulvalternativer? Hva er det riktige gulvet til ditt behov? Skal man gå for parkett eller laminat? Dette et bare noen spørsmål man kan stille seg selv når man skal velge nytt gulv. Forvirringen kan fort bli stor når man står ovenfor valget av de mange forskjellige type gulv. For de fleste er målet å finne et gulv av god kvalitet, samt til en fornuftig pris, som både er enkelt å legge og som vil gi drømmehjemmet en oppgradering som vil holde seg i mange år fremover.Hva er parkett?

Parkett er et tregulv som er mer stabilt enn heltre men med samme vakre og "lune" følelsen.

Parkettgulv er bygget opp av 3 sjikt eller lag; toppsjikt, midtsjikt og bunnsjikt. Årsaken til at parkettgulv/lamellparkett blir produsert med 3 horisontale sjikt, i kryss, er at gulvet skal være så formstabilt som mulig. Den totale tykkelsen på et slikt parkettgulv varierer fra 13-15 mm.


Toppsjiktet blir også kalt slitesjikt og består av det treslaget som parketten har navn etter. Dersom det er eikeparkett vil eik være toppsjiktet. For at det skal defineres som parkett må toppsjiktet være minimum 2,5mm tykt.


Tverrsjiktet i parketten består normalt av gran eller furu som ligger vinkelrett mot toppsjiktet for å minimere bevegelse i parkettgulvet.


Bunnsjiktet i parketten består normalt også av et nåletre og har som oppgave å stabilisere, dette ligger i samme retning som toppsjiktet.


Et parkettgulv kan slipes flere ganger, og har derfor i utgangspunktet, lang levetid.


1-stavs og 3-stavs parkettgulv? Hva er forskjellen?

Enten du ønsker et 1-stavs eller 3-stavs parkettgulv er oppbygging av stavene like. Forskjellen går på det visuelle i toppsjiktet. Slitestyrken er lik men forskjellen ligger normalt på prisen, der 1-stavs parkettgulv ligger høyere i pris en 3-stavs parkettgulv.


1-stavs parkett ser ut som et plankegulv og har mer eksklusivt inntrykk en 3-stavs parkett. Staven dekker altså hele topplaget og varierer i størrelse mellom 140 til 260 mm bredde. Parkettstavenes lengde ligger normalt mellom 1800 - 2400 mm.
3-stavs parkett har tre synlige staver i topplaget og gir fort et mer livlig uttrykk med et unikt spill og fargenyanser.Mønsterparkett har også slike lamell konstruksjoner men kommer i mindre 1-stavs plankebord.Overflatebehandling og farge av parkett - hva er valgalternativene?

Parkettgulv blir oftest levert med ferdig lakkert eller oljet overflate. Med en lakkert overflate blir gulvet enklere å vedlikeholde. Olje, derimot, får frem den fine strukturen og fibrene i treet og fremhever den naturlige fargen. Det er mulig å å kjøpe parkett i alle mulige fargebehandlinger, men også ubehandlet. Det sistnevnte alternativet er for deg som ønsker å behandle parkettgulvet selv.


Som en tommelfingerregel vil lyset reflektere bedre i en lakkert overflate enn i et oljet parkettgulv. Et lite unntak fra regelen er parkett som er behandlet med ultramatt lakk. Denne type behandling vil få gulvet til å ligne som ubehandlet, nysaget tømmer. En matt overflate vil dog ha en grovere struktur enn et silkemattlakkert gulv.


Det kan være vanskelig å velge hvilken fargetone man skal gå for når man skal velge parkettgulv. Mørkt, lyst eller naturlig? Fargen man velger har sterk innvirkning på hvordan rommet oppfattes. Et mørkt parkettgulv stjeler mye lys men samtidig gir den følelsen av varme og hygge til rommet. Et lyst parkettgulv reflekterer lyset og får rommet til å virke større.


Når man skal velge et parkettgulv er det ikke bare fargevalget og behandling som må tenkes på, men også hvilket treslag man ønsker i parketten. Årsaken er at ulike treslag har ulike egenskaper, struktur og karakter. Forskjellige treslag har også unike sammensetninger av kvister, struktur og sprekker.


Rent, rolig og elegant – eller rustikt med mye patina, kvister og sprekker? I tillegg har forskjellige tresorter forskjellig hardhet som også bør spille inn i vurderingen av ditt nye parkettgulv. Treets hardhet og mulighet til å slipe gulvet bør også tas til etterretning.


De mest normale tresortene som finnes i parkettgulv er fra eik, ask, furu, douglasgran, lerk, lønn og valnøtt.


Eikeparkett finnes i alle ulike farger og overflatebehandlinger samt 1-stav, 3-stavs og mønsterparkett. Denne tresorten er bestselger i Norge når det kommer til tresort da eik er et hardt treslag med vakker struktur. Samtidig er eik svært slitesterkt og derfor utmerket som materiale i et parkettgulv. Eik har blitt brukt som materiale i gulv i Norge i generasjoner.


Askeparkett vil gi et karakteristisk spill da ask har et livlig årringspill og et naturlig uttrykk. Tresorten har en gyllen strågul farge når den blir behandlet med olje eller lakk. En hvitlakkert versjon av askeparkett har en gråhvit og moderne farge. Grunnen til at ask egner seg godt som materiale i parkett er at tresorten er svært slitesterk. Denne type tresort egner seg også til å bli montert på gulvvarme under parketten.


Furuparkett vil også gi et karakteristisk uttrykk grunnet årringspill men i tillegg et spill av kvist som fører til et naturlig utseende. Furu er et treslag som er svært lunt og komfortabelt å gå på og er av den grunn et populært materiale i parkettgulv for det nordiske klimaet. Noe man bør ha i tankene er at nåletre er et mykt treslag som lettere får hakk og riper men samtidig er det lett å reparere med en varm og fuktig klut. I tillegg er dette også en tresort som egner seg godt til gulvvarme under parketten.


Douglasgran er et materiale som egner seg svært godt som materiale i tregulv og parkett. Dette er et eksklusivt materialvalg som gir parkettgulvet en helt spesiell karakter og uttrykk. Denne type tresort gir huset et naturlig inntrykk med vakre og levende årringspill med en følelse av bringe naturen inn i stuen. Ønsker du et gulv med sjel er denne tresorten å anbefale. I tillegg er dette også en tresort som egner seg svært godt til gulvvarme som legges under parketten.


Lerk er et treslag mange liker og verdsetter. Lerk tilhører furufamilien og treslaget har bedre slitestyrke enn andre bartresorter som benyttes som materiale i parkett. Lerk har en vakker trestruktur og vil være et godt alternativ for dem som liker furu parkett men som samtidig ønsker bedre slitestyrke i parkettgulvet. I tillegg har parkett en lun og behagelig overflate samtidig et helt unikt utseende med særpreg.


Lønn er et blekt treslag som gir en lys og gyllen farge i parkettgulvet. Parkett av lønn gir en varm karakter og har en medium sterk slitasjestyrke. Det kan ikke benyttes gulvvarme under parkett av lønn.


Parkett med fasede kanter

Fasede kanter kan velges på alle fire kanter eller på lengde eller kortsiden av parketten. En fas er en liten skrå kant på enden eller siden av plankebordet. Denne fasen vil fremheve skjøtene i parketten og vil fremheve planke designet. Størrelsen på en fas kan variere fra produkt til produkt, fra design til design. En annen fordel med å velge fas på ditt parkettgulv er at det gir fine sammenføyninger mellom plankebordene og kamuflerer eventuelle høydeforskjeller mellom plankebordene i parkettgulvet.


Fas i parkettgulvet forsterker som sagt plankeuttrykket i et parkettgulv, da de enkelte plankene blir mer fremhevet. Parkettgulv med ekstra dype fas finner vi gjerne i parketter med børstet/ håndskrapt/ grov overflate, da slike overflater kler dype v-faser. Disse parkettgulvene har også ofte fas i både lang og kortskjøter.


Når fasen kun finnes i langskjøtene gir dette et pent lengdeuttrykk i parkettgulvet. I realiteten er det montert mange planker etter hverandre, men uttrykket vil tilsi at det er montert en lang planke. Dette gir et stilrent og eksklusivt uttrykk.


Ekstra brede bord i parketten

Tykkelsen på plankebordene i parkettgulvet er også en faktor man bør vurdere når valget av nytt parkettgulv står for dør. Parkettgulv med ekstra brede plankebord gir en følelsene av håndverk, tradisjon, kvalitet og holdbarhet. En bred parkett forsterker treuttrykket i gulvet da større del av trestammen blir benyttet i et plankestykke. Her vil man få et parkettgulv hvor man kan nyte treets struktur og skjønnhet. Når man snakker om brede plankebord vil dette normalt variere i en bredde på plankebordet fra 207-260 mm.


Montering av parkett og hva som er viktig å tenke på i forhold til det nordiske klimaet.

Parkett er et materiale som til enhver tid tilpasser seg de omgivelsene hvor parketten er montert. Om sommeren når det er varm og fuktig luft, vil parketten ta til seg fuktighet fra omgivelsene og ekspandere. Om vinteren når det er tørr og kald vinterluft, vil parketten avgi fuktighet til omgivelsene og krympe. Det er vanlig å si at et parkettgulv er et levende materiale som trekker seg sammen om vinteren og som ekspanderer om sommeren.


Det er viktig å legge til rette et inneklima hvor parketten vil trives og hvor det bevares best mulig. Den vanligste toleransen på inneklima for parkett er hvor luftfuktigheten skal være mellom 30 til 60% og innetemperaturen skal ligge mellom 18 til 23 grader. Parkett kan monteres på gulvvarme som beskrevet ovenfor men da er det viktig at overflate temperaturen ikke overstiger 27 grader og maks styrke på gulvvarmen er 60 watt pr. kvm. Om dette fravikes kan toleransen over tid føre til skader på parketten.Det vil derfor kunne være noen utfordringer knyttet til parkett som et levende materiale.

Spesielt med tanke på det nordiske klimaet hvor det er veldig tørt inneklima om vinteren og den relative luftfuktigheten synker. Parketten vil da kunne avgi fuktighet til omgivelsene og derfor krympe. I tillegg benyttes ofte mange varmekilder som peis, varmepumper, panelovner og gulvvarme under parketten. Alle disse varmekildene forsterker det tørre inneklimaet og bidrar til at parketten avgir mye fuktighet til omgivelsene. Dersom inneklimaet er tørt over en lengre periode og/eller overflatetemperaturen på gulvvarme er for høy, kan det i verste fall oppstå tørkeskader i parketten, som sprekkdannelser i treet eller deformering av parketten.


Om sommeren i det nordiske klimaet øker luftfuktigheten i inneklimaet. Da vil motsatt effekt oppstå og parketten vil ta til seg fuktighet og ekspandere. Dette er en av grunnene til at man alltid skal monteres med ca. 7 mm avstand til vegg, slik at parketten vil ha plass til å utvide seg. Dersom gulvet ikke er lagt i henhold til dette, vil parketten komme i spenn med vegg og resultatet vil bli ulydheter og knirking når man trår på parketten.Fiskebensparkett - et populært mønstergulv

Et av de mest populære mønstergulvene om dagen er fiskebensparkett. Om du ønsker et herskapelig og eksklusivt uttrykk er det verdt å se nærmere på fiskebensparkett. Å legge parkett i mønster er noe som virkelig har tatt av den siste tiden og igjen fått sin fortjente oppstandelse.


Hva er fiskebensparkett?

Fiskebensparkett er et mønstergulv som legges 90 grader mot hverandre slik at rektanglene danner et repeterende mønster som gir assosiasjoner til beinstrukturen i fiskens skjelett.


Historien til fiskebensparkett

Fiskebensparkett er absolutt ikke et nytt fenomen, denne type parkettgulv ble ofte benyttet i godsslott, herregårder og herskapelige boliger i Frankrike og England på tidlig 1500-tallet. Denne type parkettmønster ble ofte benyttet i saler og rom som skulle imponere og var forbeholdt adelen da gulvet ble assosiert med høy klasse, luksus og storhet.


Opprinnelsen til fiskebensmønsteret stammer tilbake til det Romerske Imperiet. Mønsteret ble benyttet til å bygge veier av sten. Dette sammenflettede sten systemet absorberte kompresjonene fra trafikk/tråkk og viste seg å være svært bestandig. Denne måten å legge sten på var revolusjonerende og var svært essensiell for utviklingen av infrastrukturen i den Romerske stat.


Fra rundt 1930 tallet ble det en lengre periode der tregulv måtte vike for rimeligere alternativer. Mange vakre tregulv ble gjemt under tekstile gulvbelegg i nesten et halvt århundre. Interessen for parkett ble gjenopptatt på 80-tallet da designere lette etter inspirasjon. De så mot vintage og retro design, og etter dette har bare interessen for mønsterparkett vokst og økt i popularitet da det gir liv og struktur i det moderne interiør.


I dag finner vi gjerne denne type parkett i både det private hjem og offentlige lokaler da det gir et mer livlig, eksklusivt og tidløst uttrykk.


Valgalternativer med fiskebensparkett

Fiskebensparkett er et flott alternativ for å skape et personlig og unikt gulv til ditt drømmehjem. Det er mange muligheter med et slikt parkettgulv da det kommer i ulike dimensjoner, treslag, behandlinger og farger. Fiskebensparkett kan legges med brede eller smale bord/staver. Til det mer moderne interiør passer brede staver inn. Bredere bord gir noe mer roligere uttrykk og grunnet bredden på bordene, er parkettgulvet også raskere å legge. Mens mindre parkettstaver gjerne brukes til å skape et livligere klassisk, urbant og industrielt uttrykk.Montering av fiskebensparkett. Klikk eller lim?

Tidligere har det vært veldig vanlig med å legge fiskebensparkett som heltrestaver som enten ble limt eller skrudd fast i underlaget. Det er flere som fortsatt anbefaler at fiskebensgulv bør hellimes til undergulvet da dette gir et veldig stabilt resultat. En annen fordel med helliming er at parketten kan monteres sammenhengende gjennom alle rom og det er mulig å montere faste installasjoner på parkettgulvet. Dersom man hellimer et slikt parkettgulv skal det ikke legges underlag under parketten. En kan fint bruke gulvvarme under fiskeparkett men husk at gulvet skal limes til undergulvet. Dersom undergulvet har vannbåren varme må det normalt legges en plate imellom som fiskebensparketten kan hellimes på. Det er anbefalt å benytte 16mm sponplater til dette. Samme fremgangsmåte må benyttes om man monterer varmefolie oppå undergulv.


Det finnes også fiskebensparkett som kan monteres flytende med klikksystem. Men med denne fremgangsmåten er det viktig å avslutte med ekspansjon og list i døråpning. I tillegg kan ikke et flytende parkettgulv låses fast under faste installasjoner, som kjøkken og kjøkkenøy. Fordelen med fiskebensparkett med klikksystem er at det er både rimeligere og raskere å montere enn heltre staver.


Fremgangsmåten for montering av et fiskebensparkett er noe annerledes enn normal parkettlegging. En begynner monteringen ved å finne midtpunktet i rommet og drar deretter en linje igjennom rommet. Den første raden i fiskebensgulvet skal følge denne linjen. Deretter monteres fiskebensgulvet fra midten og ut til sidene. Starter man litt feil kan feilen følge deg hele veien og legging av slikt gulv krever derfor nøyaktighet og erfaring. Av den grunn kan det være lurt å benytte seg av en profesjonell installatør.


Klassisk hollandsk design med geometriske mønstre.

Parkettgulv i klassisk nederlandsk rutemønster består av tre staver liggende horisontalt og to kortere staver vertikalt. Ved legging av denne type parkett, plasseres disse i et rett rutemønster der de rette vertikale stavene havner på samme sted. Gulvdesignet stammer tilbake til 1600-tallet. Tidligere var slikt design forbeholdt eksklusiv tregulv av heltre, lagt av erfarne håndverkere og limt til undergulvet, men gulvdesignet tilbyes nå som klikk-gulv variant hos flere parkettgulv leverandører. Parkettens flersjiktkonstruksjon gjør gulvet svært formstabilt og sørger for at det nordiske klimaet med vekslende luftfuktighet og temperatur vil holde seg pent i mange år.


Hvordan bevare og rengjøre parketten på best mulig måte?

Uansett hvilket type parkett du ønsker å legge i ditt drømmehjem er det viktig å rengjøre parketten riktig for å bevare gulvet så godt som mulig. Først og fremst skal et parkettgulv rengjøres med tørre rengjøringsmetoder som støvsuger og tørrmopp. Et tips er å ha en sprayflaske med vann eller mildt såpevann tilgjengelig. Da er det enkelt å fjerne flekker på parkettgulvet underveis i rengjøringen og tørke opp vannet umiddelbart med tørr klut. Det er altså viktig å benytte så lite vann som mulig i en rengjøringsprosess da en av parkettens største fiender er vann. Grunnen til dette er at parkettgulv ikke er helt tett mellom skjøtene og overflødig vann kan sive ned mellom parkettbordene. Om man benytter for mye vann eller heller vann på parkettgulvet kan treverket i verste fall svelle i skjøtene og vannet kan gi skader i treverket og overflaten generelt. Vaskevannet kan i tillegg inneholde smuss og skitt noe som kan sette seg i skjøtene hvis gulvet blir vasket mye med vann over tid. Skjøtene i parkettgulvet vil da se skittent ut og vil ikke gjøre gulvet en tjeneste.Det er i tillegg viktig å velge korrekt såpe ved vask av et parkettgulv. Mange benytter grønnsåpe men dette er ikke anbefalt grunnet såpen inneholder fettsyrer og har høy PH verdi. Om man for eksempel benytter grønnsåpe på et oljet parkettgulv kan faktisk grønnsåpen tørke ut parkettgulvet. På et lakkert parkettgulv kan grønnsåpen skape en såpefilm på overflaten av parkettgulvet og gulvet kan faktisk bli skjoldete.


Såpe som er anbefalt å benyttes på et parkettgulv må derfor være av lav PH verdi. De fleste leverandører av parkett, selger også såpe. Det er forskjellig type såpe som er anbefalt i forhold til behandlingen som er foretatt på gulvet, så vi anbefaler at du hører med forhandleren av ditt gulv om hva som er den riktige såpen til ditt parkettgulv.


Tynnparkett

Denne type parkett har et tynnere toppsjikt enn normal parkett med en tykkelse på ca. 1 mm mot 2,5 mm tykkelse, som et ordinært parkettgulv skal ha. Deretter er det et midtsjikt i HDF og en bakside av trefiner. Slikt gulv, med tanke på kostnadsperspektivet, ligger rimeligere i pris sammenlignet med normal parkett men levetiden må beregnes til å være mindre grunnet det tynnere toppsjiktet. I tillegg vil det ikke være mulig å slipe ned denne type parkett.


Hva er heltregulv? Hva er fordelene og ulempene i forhold til parkett?

I tillegg har vi parkett som kommer i massive staver eller bord. Dette defineres likevel som lamellparkett selv om det ofte blir omtalt av folk flest som heltregulv, selv om dette ikke er helt korrekt. Heltregulv eller massivparkett er et gulv som består av treslag tvers igjennom. Slike typer gulv må skrus eller hellimes til undergulvet. Tykkelsen på slike gulv er ofte 20-22 mm tykke og kan derfor ha lengre levetid da de kan slipes ned et utallige ganger om dette trengs, i tillegg kan slik parkett også monteres rett på bjelkelag.


Laminat, hva er fordelene og ulempene i forhold til parkett?

Laminatgulv består av en slitesterk overflate med en dekorfilm. Laminat har dekorfilm med et fotografiavtrykk av tre, i motsetning til parkett der ekte tresort benyttes. Laminat bygges altså opp av flere sjikt med materialer som settes sammen i en lamineringsprosess. Den indre kjernen består av en fiberplate (HDF). Overflaten er forsterket med et slitesjikt av aluminiumoksid, som er et av naturens hardeste materialer. Laminat er i hovedsak bygget opp av organiske materialer som vil krympe og svelle i takt med endringer i fuktighet og temperatur. Deretter er det en stabiliserende film i bunnen av gulvet.Før kunne man se stor forskjell på laminat sammenlignet med parkett. Det engang kunstige og kalde gulvet har nå utviklet seg til å se svært likt ut som parkett. En del laminatgulv er så like parkett at det må til et svært trent øye for å skille mellom disse type gulv. Du kan få høytrykkslaminat med hvilken film du vil og du kan få et gulv som ser ut som for eksempel heltre, til en svært god pris.


Høytrykkslaminat er av svært god kvalitet og i tillegg tåler det mye slitasje sammenlignet med parkett. Stiletthæler, kjæledyr eller barn lager ikke riper i lakken og enkelte gulv har faktisk livstidskvalitet.


I dag, er det flere og flere som velger laminat eller kombinasjon av laminat og parkett i deres bolig. Man benytter laminat på steder som har større mulighet for å få slitasje eller har fare for fukt, som ved en entre. Enda en fordel med laminat er at den tåler større vannbestandighet vs. parkett. Flere leverandører leverer så og si lik farge og struktur på laminat slik at man vil fortsatt få et helhetlig inntrykk med "likt" gulv i hele huset om man velger en kombinasjon av parkett og laminat.


Til syvende og sist er det både fordeler og ulemper ved begge gulv. Så hva skal man velge, parkett eller laminat? Parkett eller laminat? Det hele beror på hvilke kvaliteter som er viktig for deg og ditt behov. Under har vi listet de viktigste forskjellene mellom parkett og laminat slik at det er lettere for deg å ta et valg på dette.


 1. Parkett har ekte treverk mens laminat er laget av flere lag med plast, trefibre, membran og dekorfilm med melaminfolie som er laminert under høyt trykk.

 2. Parkett er mykere og varmere å gå på sammenlignet med laminat som har en hardere og mer kompakt overflate.

 3. Parkett får lettere riper og hakk enn laminat da laminat er ekstremt slitesterkt. Laminatgulv kan holde seg fin i mange år og tåler kjæledyr, barneleker, ommøblering og stiletthæler.

 4. Parkettgulv kan lett slipes ned og behandles med olje eller lakk flere ganger, samt at det er lett å reparere små skader. Laminat gulv kan ikke etterbehandles. Har du først fått et hakk er det vanskelig å få dette reparert.

 5. Parkett kan fint tåle varme men ikke alle treslag liker varme like godt. Så her er det viktig å gjøre en liten undersøke om man skal ha varme. Samt er det viktig å forholde seg til korrekt inneklima når det gjelder parkettgulv. Sammenlignet med laminat som egner seg svært godt med tanke på varmekabler, varmefolie og vannbåren varme. I tillegg vil man ikke trenge å tenke på inneklima da laminat ikke er et levende materiale.

 6. Parkett har en veldig naturlig utseende, uten gjentagende mønster men kan endre farge i ulikt lys. Laminat derimot vil ha mulighet for gjentagende mønster, men endrer seg til gjengjeld ikke i lyset.


Hva bør man tenke på når man skal velge nytt gulv?

 • Hvordan skal gulvet se ut? Mørkt eller lyst? Kvist eller ikke? Blankt eller matt? Mønster eller naturtro? Mulighetene på utseende og design er mange og med tanke på fargevalg kan det ha stor betydning for romfølelsen. Jo lysere gulvet er jo større virker rommet.

 • Hvor skal gulvet legges? Det er ofte stor forskjell på slitasjen på gang eller et soverom.

 • Hva skal gulvet tåle? Har du hund eller små barn bør du velge gulv som tåler en støyt.

 • Skal du ha gulvvarme? Laminat egner seg godt over varmekabler, vannbåren varme og varmefolie, men det er ikke alle treslag som tåler varme like godt. Sjekk derfor dette om du ønsker å legge parkett.

 • Vedlikehold? Hvor mye tid vil du bruke på dette? Laminat er nærmest vedlikeholdsfritt mens parkett som er et levende materiale vil endres med tiden og krever riktig behandling.


Et siste tips når du står ovenfor valg av parkett eller laminat, er å teste det før du går til innkjøp. Det er derfor smart å få vareprøver med hjem, slik at du kan se farge og sammenligne og gjerne til alle døgnets tider. Et nytt gulv er en stor investering og en viktig del av hjemmet i lang tid fremover.


Igjennom dette innlegget har vi gått igjennom det meste man trenger å vite for at man skal stå sterkere i valget av nytt gulv, enten du går for parkett eller laminatgulv.


Besøk gjerne www.drommebolig.no for tilbud av kvalitetsgulv, enten du ser etter parkett, laminat eller en kombinasjon av disse gulvene. Vi tilbyr leverandører av parkett samt laminatgulv som leverer svært god kvalitet til gode priser i utallige farger, design og struktur. Tilbudet er selvfølgelig gratis og uforpliktende.


#parkett #parkettgulv #laminat #laminatgulv #parkettvalg #tynnparkett #fiskebensparkett #mønsterparkett #hollandskparkett #bevareparkett #parkettvask #montereparkett #overflateparkett #1stavsparkett #3stavsparkett

24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle