• Nathalie Syvertsen

Moderne trapp - husets smykke

Oppdatert: 23. juni 2021

En moderne trapp kan fort bli husets blikkfang som man kan ha glede av i mange år fremover. Det vil bli som et møbel som preger interiøret i ditt drømmehjem og ikke bare et bindeledd som skal ta deg fra én etasje til den neste. Men når valgets tid er kommet og du skal velge deg en ny trapp, kan man fort stå ovenfor noen valg som ofte kan føles litt overveldende og mer komplisert enn først antatt. Spørsmål som går igjen er; Hva slags trappeform passer best inn i mitt hjem? Hvordan måler jeg trappehullet? Hva slags materiale skal trappen være i? Hvilken type stil og design passer til mitt hjem? Hva slags rekkverk eller håndløper ønsker vi? Hvor mye skal trappen koste? Hva slags regler må jeg forholde meg til når jeg skal oppføre en ny trapp? I denne artikkelen vil vi forsøke å besvare disse spørsmålene.Skreddersydd trapp tilpasset ditt drømmehjem?

For å få det unike preget i ditt hjem kan en skreddersydd trapp være en god løsning. På denne måten kan man få levert en trapp etter mål og form, som er skreddersydd til deg og ditt hjem. I tillegg vil man få svært mange valgmuligheter utover dette, som valg innenfor trinn, håndløpere, LED-belysning, osv. Utforming av trappen avhenger i stor grad av størrelsen på trappehullet. Bygger du nytt hus, er dette noe du bør ha i betraktning når du utarbeider planløsningen. Derimot ved rehabilitering kan det være begrensede muligheter å gjøre endringer. Under vil vi belyse alt du trenger å vite om trapp og samtidig forhåpentligvis inspirere til løsninger og valg du kanskje ikke før visste var mulig!Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge trapp?

Det første du bør gjøre deg opp noen tanker om er trapperommets størrelse, bruk, gange og sikkerhet. Når du skal velge form på din trapp er det verdt å ha dette i bakhodet da trapperommets størrelse vil begrense valget av trappeform.


Når trappemodell og form skal velges er det viktig at du vurderer plassen du har til rådighet, samt størrelsen på trappehullet. Om du er usikker på hvordan du måler trappehullet kan leverandøren bistå deg her. Ellers er ikke dette så veldig vanskelig. Som regel måler man høyden basert fra ferdig gulv nede til ferdig gulv oppe + dybde og bredde på trappehullet.


Hvordan velge form på din nye trapp?

L - form betyr at trappen dreier 90 grader, enten midt i trappeløpet eller i en av endene av trappen. Denne type trappeform er visuelt pene samtidig som formen tar opp lite plass og kan gjerne plasseres i hjørner.


I-form er på en enklere måte forklart en rett trapp som utgjør hele trappeløpet. Her kreves det gjerne større plass da en rett trapp kun er mulig dersom man kan binde etasjene sammen igjennom en rett linje.


U-form er en trapp som dreier 180 grader og utgjør begrenset med plass i trapperommet.

Ellers kan trapper produseres i stort sett alle tenkelige varianter og former. På bildet under kan du se en S-formet trapp.


I sammenheng med formen av trapp kan man komme borti ordet; "repos". Et "repos" betyr hovedsakelig et parti midt i trappen som ikke har stigning. Repos kan for eksempel være en trappeavsats, eller et flatt parti midt i et rett trappeløp. I Norge er det krav om at lange trapper har hvilerepos med jevne mellomrom, slik at de som går i trappene skal kunne stoppe og hvile, men også for å begrense fall-lengden og eventuelle personskader hvis en person skulle falle i trappen.


Ulike faguttrykk når det gjelder trapp

Når man snakker om trapp vil man høre en del faguttrykk som kanskje er greit å få en liten avklaring på, slik at man henger med i svingene. Vi har gått igjennom noen uttrykk, men under vil vi gå gjennomgå andre uttrykk man kanskje vil være av relevans.


Trappenese

Den ytterste kanten på trinnet kalles trappenese. Her finnes det mange valgalternativer enten du skal kjøpe ny eller har planer om å rehabilitere din gamle trapp. Denne beskytter både trappetrinnet for slitasje men man kan i tillegg benytte trappenesen for bedre sikring mot skli eller for å tilføre trappen detaljer i forhold til farge og design. Trappeneser kan man få i materialer i alt fra tre, PVC og metall.


Vange

Vangen er den delen på sidene av trappen som trinnene er festet inn i. Vange opptrer også i sammensatte ord, som veggvange, yttervange og frivange. Dette angir om vangen går langs veggen eller om man snakker om vangen i innersvingen av trappa.


Megler

Et annet ord for stolpe er megler og er en del av rekkverk konstruksjonen. Megleren fungerer som støtte til gelenderet i trappen.


Klosstrinn/blokktrinn

Dette er et utvidet trinn aller først i trappen. Det bidrar til å åpne trappa ut i rommet og gir en fin markering av trappestarten.


Hvilke valgmuligheter har man når det gjelder design, materiale og fargevalg på trappetrinn?

Videre i prosessen i å skreddersy trapp er å tenke på trappetrinnene med tanke på design, materialvalg og farge. Man skiller i hovedsak mellom åpne og tette trinn i trappen. Dersom man ønsker åpne trinn kan det være kjekt å vite at det må legges inn en barnesikringslist under hvert trappetrinn.


Et trappetrinn er satt sammen av inntrinn og stusstrinn/barnesikringslist som til sammen utgjør gangen i trappen. Trappens inntrinn er den horisontale delen hvor man trår med foten og stusstrinn/barnesikringslist er den vertikale delen mellom inntrinnene. Under vil du se en oversikt over de mest normale alternativer til design på trappetrinn.


Stusstrinn/barnesikringslist er med på å stabilisere trappen og er nødvendig for å innfri reguleringer i henhold til TEK17. Normal tykkelse på inntrinn er 39 mm og åpningen mellom trinn skal maks være 100 mm.Om man ønsker å unngå å måtte benytte stusstrinn/barnesikringslist i trappen kan man benytte 80 mm tykke trappetrinn men da er maks høyde på opptrinn regulert til å være 180 mm.Man har flere alternativer på materialvalg på trapp. En stilig trapp kan estetisk være smykket i huset og det vil derfor være sentralt å vurdere hvilket materiale som vil passe inn i ditt hjem. Trapper kan lages av betong, stål, glass og tre eller en kombinasjon av disse for å nevne noen.


Under forklares eksempler på unike materialvalg og design på forskjellige trapper, som kan være til inspirasjon når man designer sin egen trapp (om man ønsker å avvike litt fra de mest normale materialvalgene).


Glasstrapp

Om drømmehjemmet er av den moderne sorten kan kanskje en trapp laget av glass være av interesse? Her vil du kunne skille deg ut og ikke bare skape noe unikt men også gi hjemmet ditt en følelse av eksklusivitet og stilrenhet. Trapp laget av glass kan gi deg følelsen av at trappen nærmest svever i luften og samtidig gi deg større romfølelsen da trappen ikke gir deg den dominerende følelsen grunnet gjennomsiktigheten og lyset som slipper igjennom trappen.Glasstrapper består som regel av flere glassgulv og som alt annet man skal montere, er det svært viktig at det er av forskriftsmessig kvalitet. Med tanke på glasstrapp skal man benytte sikkerhetsglass men det er flere faktorer som spiller inn når man skal velge glass til trappen. Blant annet spiller format, glasstykkelse og innfestingsmåte inn. Trappen skal faktisk klare å bære mye last, så her anbefaler vi at man har en tett dialog med din glassmester for å forsikre deg om at glasstrappen blir 100% sikker.En kjent bekymring som gjerne kan oppstå i forhold til glasstrapp dreier seg normalt om glattheten av trappen. Denne bekymringen er muligens ekstra stor om man har barn, kjæledyr eller eldre i hus. Erfaringsmessig er ikke trappetrinn i glass glatte - det er helt trygt. Men om man for eksempel velger etset eller silketrykket overflate kan dette gi enda bedre grep, noe som gjør at man vil være enda mer forsikret mot dette.


Som vi så vidt var inne på tidligere er en av de store fordelene med en glasstrapp lys og gjennomsiktighet. En glasstrapp lar lys skinne gjennom og rommet vil dermed ikke bli særlig definert av trappen som ellers dominerer rommet. Enten om det er dagslys eller en lyskilde, vil lyset trenge igjennom trappen og tilføre gulvet under trappen lys.


En annen ting som bør tenkes over når man skal velge glass til trappen er fargetone på glasset. De fleste glass har faktisk en veldig svak fargetone. Dersom det ønskes å oppnå en fargetro gjengivelse av det som befinner seg under trappen, er det lurt å velge en glasstype uten denne fargetonen. Glass med mindre jerninnhold vil være lysere og klarere enn ordinært float glass. Velger man et slikt glass i trappen vil både gjennomsikt av det gjennomgående lyset og resultatet fremstå mer eksklusivt også fordi kantene virker blankere og renere uten grønnskjær. Ofte benyttes glass som Pilkington Optiwhite til interiørløsninger som glassrekkverk og trappetrinn grunnet denne unike egenskapen.


Trapp laget av betong?

Når man tenker på betongtrapper tenker man kanskje mer på trapp til utvendig bruk eller trapper I offentlige bygg? Betongtrappen er en stilig måte å kombinere det røffe og moderne inn i et hus men som samtidig skaper en myk og unik tone.Under viser vi et eksempel på hvordan man kan kombinere betong inn i et moderne hjem. Som kronen på verket kan man installere spotter i vegg som vil vise frem trappen etter at mørket har lagt seg.Tretrapp - tresort, farge og struktur.

Om man ønsker å lage en tretrapp er det viktig å benytte seg av tresort av høy kvalitet slik at treverket som benyttes i trappen er innenfor de krav som stilles i forhold til fuktighet i treverket, som igjen reduserer risiko for tørkesprekker. I tillegg er det lurt å velge tresort ut i fra forventet bruk. Tresort som stiller sterkt i trappetrinn er normalt furu, ask, bjørk eller eik.


Furu er en mykere tresort og vil lettere være utsatt for hakk og sår i overflaten, mens tresorter som eksempelvis eik, ask eller bjørk i trinn vil være mer hardføre og tåle mer slitasje over tid.


Deretter må man tenke på hvilken farge man ønsker på trappetrinnene, her kan man velge mellom mange fargevarianter enten som beis eller oljet versjon til din trapp eller du kan velge alt fra ubehandlet trapp til klarlakkert, hvitpigmentert eller malt trapp. Når det gjelder maling kan man velge farger ut ifra NCS koder. Det er viktig å presisere at hver tresort har en unik struktur og fargevarianter i olje eller beiset versjon, vil se forskjellig ut på ulike tresorter. Så vi anbefaler på det sterkeste at du finner fysiske fargeprøver når du skal velge farge på din trapp. Om du ønsker at trappen skal matche ditt eksisterende gulv, kan dette også gjøres enkelt ved hjelp av fargevalgene man har.


Tilvalg på din trapp

Når man skal investere i en ny trapp til ditt hjem kan man i tillegg gjøre trappen enda mer unik, om man ønsker det. En kan for eksempel velge tilvalg som LED-belysning til trappen.LED-belysning kan integreres i trappetrinn på forskjellige måter eller i håndløper laget av tre om man ikke ønsker spotter i vegg eller tak.Rekkverk/håndløper til din trapp

Håndløpere er en viktig detalj til din trapp, ikke bare i forhold til å få en godkjent trapp i henhold til TEK17, men også designmessig. Det er viktig å presisere at TEK17 krever håndløpere på begge sider av trappen.Håndløpere tilbyes i ulike design, både i tre, glass og metall. Om valgets kval står mellom ulike materialvalg bør du tenke på hvilket uttrykk du ønsker å skape i hjemmet ditt med din nye trapp. Kombinasjon av glass, tre og metall gir omgivelsene en lett, åpen og moderne følelse. Glassrekkverk er unektelig lekkert og gir i tillegg godt med lysinnslipp.


Montering av håndløperne til din trapp kan enten festes til vegg eller på glassrekkverk.


Spiraltrapp

En annen mulighet ved valg av trapp er spiraltrappen. Enten du trenger en liten og plassbesparende spiraltrapp til en kjeller eller et loft, eller om du ønsker en lekker spiraltrapp stående som et designelement i stuen, bør spiraltrappen absolutt vurderes når valg av trapp står for dør. Her vil man ha mulighet til å lage en rund men også firkantet åpning til trappehullet.Spiraltrapp kalles også for vindeltrapp og finnes i mange utgaver og modeller. Her vil materialvalgene være mange, men det mest normale vil være en kombinasjon av tre- og metall konstruksjon i trappen. De fleste velger treverk i trappetrinnene og da som regel eik, ask, bøk, valnøtt eller bambus. For de som ønsker det litt mer industrielle utseendet vil trinn av stål kunne være et godt alternativ. Alternativt kan også spiraltrappen leveres med trinn klargjort for støp og flis, parkett, teppe eller lignende.En spiraltrapp kan være et godt alternativ og plassbesparende valg til mindre rom da trappen opptar mindre gulvplass enn hva en ordinær trapp gjør. Normalt vil man kunne få vindeltrapper fra 110 cm i diameter til 250 cm. Dersom vindeltrappen ønskes brukt til dagligdagse formål bør man forsøke å få plass til en trapp med diameter på 160 cm i diameter. Trappen kan også stå mer sentralt i rommet om ønskelig, da utformingen på en vindeltrapp kan fremstå mer som en skulptur og kan på denne måten bidra til det estetiske i rommet. Trappen blir et møbel som kan pryde ditt hjem.


Spiraltrapper kan spesialbestilles i mål tilpasset ditt hjem men det finnes også flere leverandører som leverer vindeltrapper som modulsett, som man selv enkelt kan montere opp på et par dager. Det fine med dette er at det er fult mulig å få en ny og oppgradert trapp til en relativ liten penge om budsjettet er stramt.Hva koster en ny trapp?

Å forutse prislappen på en ny trapp er ikke alltid like lett på grunn av de mange valgmulighetene og variasjonene i utførsel, størrelse og form. En ny trapp kan fort bli en omfattende investering, men heldigvis finnes det leverandører av trapper til et hvert budsjett.

De fleste leverandører trenger ikke å komme på befaring for å gi deg et tilbud på trapp. Man kommer langt med tegninger, mål, skjermbilder, samt eventuell beskrivelse på hva du ønsker.


TEK 17

Når man har tatt valget om at man skal oppgradere sitt drømmehjem med en ny trapp vil vi presisere at det er svært viktig å sette seg inn i TEK17 og kravene som må oppfylles for å få en godkjent trapp. TEK17 trekker opp grensene for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. Kravene som stilles til trapp i TEK17 går gjerne på sikkerhet i forhold til bredde, høyde og forventede ferdsel og transport, herunder rømning. Her er det viktig å sette seg inn i kravene som gjelder for ditt prosjekt, enten det er nybygg eller oppgraderinger av eksisterende bolig. Det er også viktig å ikke glemme kravene som stilles til håndløpere. Mer informasjon om kravene som stilles til oppføring og utforming av trapp kan du lese om her; https://dibk.no/regelverk/byggteknisk-forskrift-tek17/12/iii/12-14/
Som vi har beskrevet og vist til eksempler i dette innlegget kan man fint matche ulike materialer, design og farger for å skape nettopp det personlige uttrykket og helhet som er riktig for din trapp, i ditt hjem. Vi håper du har fått inspirasjon men også større innsikt og innblikk over ulike muligheter man har når man skal bygge eller oppgradere trappen.

Husk at bare fantasien setter grenser så lenge man følger TEK17.Trapp er ikke lenger bare en trapp, og med riktige valg kan trappen fort bli husets smykke.


Besøk gjerne www.drommebolig.no for et uforpliktende tilbud på trapp. Våre leverandør av moderne og tradisjonelle trapper har lang erfaring og har et stort fokus på kvalitet i alle ledd.


#trapp #trapper #trapperom #nytrapp #trappehull #modernetrapp #trappetrinn #trappevange #betongtrapp #glasstrapp #spiraltrapp #ståltrapp #tretrapp #designtrapp #skreddersyddtrapp #tradisjonelltrapp #trappenese #trapperom #trappeform #rekkverktrapp #vindeltrapp #strapp #ltrapp #utrapp26 visninger0 kommentarer