• idaasp

En dør er ikke lenger bare en dør

Oppdatert: 24. juni 2021

Det kan være nyttig å kartlegge behovet ditt tidlig i jakten på din nye dør. Det er flere faktorer som er viktig å tenke på her, bl.a.; Design, farge, kvalitet og sikkerhet. Det kan være mange grunner til å bytte ut en dør. Kanskje det er behov for en lydisolerende innerdør for å dempe lyd? Eller synger ytterdøren på siste vers og kald luft trekker inn? Uansett årsak kan en ny ytter- eller innerdør være en svært god investering.

Men aller først, hvilket mål?

De mest vanlige standardmålene vi har i Norge er 70/80/90 cm bredde og 200/210 cm høyde, men de aller fleste innerdører og ytterdører kan bestilles på spesialmål om nødvendig.

Det første vi anbefaler at du kartlegger er om du trenger karm i tillegg til dør, eller om du kun trenger nytt dørblad. Behøver du både karm og dør, kan du enkelt måle ytterkanten på karmen ved å fjerne eksisterende listverk, for så å finne korrekte mål. Skal du kun erstatte eksisterende dørblad på en innerdør så kan du enkelt måle ytterkanten på selve dørbladet. En ting som er viktig å tenke på her er hengsling. Snap-in hengsler ble standard i 1972, så det er essensielt at eksisterende karm har dette for at nytt dørblad skal passe. Sjekk også at senteravstanden mellom hengslene er 1540 mm (målt fra midten av hengslene). Har du ikke snap-in henglser må derfor karmen byttes ut i tillegg. Har du kun et hull i veggen så er det dette som er styrende for hvilket karmsett det er plass til, og dette styrer dermed hvilket dørblad du trenger.


Karmsett og terskler

Et karmsett består av to sider, èn overdel og èn terskel. Karmsett til ytterdører leveres normalt ferdig montert, sammen med døren, mens karmsett til innerdører må kjøpes i tillegg til døren og montere sammen selv.


Karmer kan bestilles i forskjellige farger og tresorter, og det er mulig å velge en dempelist som tilbehør for å få mykere stenging av døren, og vil i tillegg dempe noe lyd. Ved bestilling av karm til dør er det viktig å tenke på karmdybde, dette måles ut ifra veggtykkelsen.

Det finnes flere ulike terskler å velge mellom, den mest vanlige er anslagsterskelen/HC-terskelen. Med denne terskelen oppnår du best lydisolering da dørbladet slutter seg til terskelen. Flate terskler kommer i to størrelser hvor den ene skal monteres under karmsettet, mens den andre monteres mellom karmsettet. Med begge disse typene oppnår du en spalte under dørbladet som vil bedre ventilasjonen i rommet. Materiale og funksjon De lette innerdørene består ofte av honeycomb og MDF. Disse innerdørene er et rimelig alternativ. Ønsker du bedre kvalitetsdør kan du for eksempel velge innerdører av trefiber og MDF, eller MDF og furu. Disse innerdørene vil også gi vesentlig mer lydreduksjon enn de rimeligste døralternativene.

Ytterdører består som oftest av massivt tre, mens rimeligere alternativer kan bestå av polystyren celleplast med aluminiums plater på begge sider. Om ytterdøren din er ekstra værutsatt kan det være lurt å velge en ytterdør som nettopp er konstruert for dette. Løsningen kan være en tykkere konstruksjon som gir en lavere u-verdi. Jo lavere u-verdi, jo bedre isolerer døren. Ved bestilling av ytterdør får man normalt tilvalg som kan velges for at din dør blir optimalisert i henhold til ditt behov. En sparkeplate vil beskytte ytterdøren din mot skomerker og annen slitasje.

Er du opptatt av sikkerhet så finnes det også ytterdører med forsterket karm, hengsler, ramtre og lås. Slike dører har en innbruddsklassifisering fra RC 2 til RC 5, hvor RC 5 er best og skal kunne stå imot et innbruddsforsøk i minst 40 minutter.

Bor du ved en veldig trafikkert vei så er du kanskje spesielt opptatt av å stenge støy ute, da vil en lyddør være perfekt for deg. En lydklassifisert ytterdør vil stenge støy ute med sin spesielle konstruksjon. Du kan få ytterdører med lydreduksjon fra 25 db og helt opptil 50 db.

Det finnes også dører med spesielt fokus på brann og mekanisk styrke. Branndører klassifiseres fra EI30 til EI120, hvor EI120 er best og skal kunne motstå brann i 120 minutter. En branndør vil for eksempel passe mellom garasje og bolig, til et arkivrom, entrédører i borettslag, til et teknisk rom, parkeringshus osv.


U-verdi

Når vi snakker om dør kommer man gjerne borti uttrykket U-verdi. U-verdi er forkortelsen for varmegjennomgangskoeffisient og er et mål på på hvor god varmeisolasjonen er. Dette målet brukes ikke bare for innerdører og ytterdører, men i samtlige bygningsdeler. U-verdien forteller hvor mye varme uttrykt i Watt som passerer pr kvadratmeter dør når temperaturforskjellen er på én grad mellom ute og inne. Som Norsk Standard (NS) så skal måling av u-verdi gjøres som en totalmåling av ramme, karm og glass - ikke kun glassets egenskaper. Om man oppgir kun U-verdi for glasset kan verdien bli misledende siden ramme og karm kan bidra til til å trekke totalen ned. Ifølge TEK17 så skal snittet for U-verdi for alle vinduer og dører i nye bygninger være lavere eller lik 0,8. Det kreves altså ikke at hver enkelt vindu eller dør må ha lavere u-verdi enn 0,8, men snittet. Slagretning Slagretningen på en innerdør velger du ved montering, mens på en ytterdør så må du bestemme dette før bestilling. Du velger slagretning når du står utenfor å ser på ytterdøren: Er hengslene på venstre side så har du en venstrehengslet ytterdør. Som standard leveres ytterdører som utadslående, men det er mulig å bestille innadslående dør om du skulle ønske det. Det er ikke bare å vende en utadslående ytterdør. Gjør du det vil vær og vind presse regnvann inn og ned på innsiden av terskelen. Dette er ikke å anbefale.


Design Inngangspartiet er det første besøket ditt får se, og ytterdøren blir derfor litt som husets ansikt. Gjør inngangspartiet ditt mer interessant med lekne mønster, geometriske former eller fine profiler på din dør. Ønsker du likt design på begge sider av døren må dette spesifiseres ved bestilling, hvis ikke vil du motta en ytterdør med en glatt innside. Innerdøren kan være en utvidelse av interiøret og hjelpe deg å skape det utrykket du ønsker deg. Du kan velge mellom formpresset eller freste dører. Disse profileringene kalles speil på fagspråket og kommer i ulike varianter. Du har kanskje hørt om 1-speil, 2- speil osv? Er du ekstra kreativ så kan du velge en innerdør med en tavle eller et faktisk speil som du kan speile deg i. Holder ikke det så kan en ellers enkel innerdør bli veldig spennende og gøyal med om du pynter den med forskjellige wallstickers. Apropos pynt så kan ytterdøren pyntes med blomsterkranser eller et velkommen-skilt for et ekstra stemningsfullt inngangsparti. Som standard leveres både inner- og ytterdører i fargen bomull (NCS S0502-Y), men du kan få dørene i nesten alle farger, bare oppgi hvilken fargekode du ønsker. Er du ute etter å skille deg ut så velg spreke farger som rød, oransje og signalgul. Er det vanskelig å velge kun en farge som skal passe til både inngangspartiet og gangen så kan du for f.eks. velge en tofarget ytterdør! Personliggjør gjerne ytterdøren din med inngravert tekst eller gjør hjemmet ditt ekstra trygt ved å montere en dørkikkert. Glass Det er viktig å velge riktig glass. Noen glass gir mindre innsyn, som for eksempel frostet- og katedral glass. Mens klart glass vil slippe inn mest lys, og farget glass vil gi en spesiell stemning utfra fargen du velger. Men det er ikke bare type glasset som er viktig, men også selve formen på glasset. Det finnes idag nesten ingen grenser på hva du kan få. Alt fra blomster, båter og hjerter, til firkanter, sirkler og rektangler. Har du en innerdør med glass kan du gjøre den mer spennende ved å velge sprosser. Det finnes sprosser som er profilerte, og sprosser med rette kanter slik at du kan velge akkurat det som passer ditt hjem best. Ved å velge en innerdør med glass så vil du få en bedre romfølelse, hvor rommet vil føles større selv når døren er lukket. Har du en litt mørk gang, kan en ytterdør med glass være perfekt får å slippe inn mer lys. Ønsker du å maksimere naturlig lys kan du montere sidefelt og overlys i tillegg til ytterdøren med glass. Sidefelt og overlys bør matche ytterdøren i både farge og design for best mulig resultat. Synes du vanlige husnummer-skilt blir litt kjedelig, kan du få nummeret i glass i ytterdøren din istedenfor. Dette gjør det også ekstra lett for besøkende å finne korrekt hus.


Skyvedører Skyvedører er geniale om du trenger mer gulvplass. De kan bygges inn i veggen eller henges utenpå. De aller fleste innerdører kan leveres som skyvedører og du kan også montere to mot hverandre som en 2-fløyet løsning. Velger du løsningen hvor skyvedørskarmen skal bygges inn i veggen så er det svært viktig å ikke glemme veggtykkelsen. Mest normalt er 4 tommer, men du får også kjøpt 3, 5 og 6 tommer. De aller fleste leverer skyvedørskarmer i sett som er tilpasset et dørblad som er 204 cm høyt. Så om du har en dør som kun er 194 cm høy, må du kappe alle stående deler 10 cm slik at de blir tilpasset nettopp din dør. Utenpåliggende skyvedør er et godt alternativ om du ikke kan bygge skyvedøren inn i veggen. Dørbladet henges enkelt på en skinne og løsningen kan komme med softclose om du ønsker det! Disse skinnene kommer i forskjellige design slik at de kan passe et hvilket som helst hjem. Skyvedører leveres med draring og skyvedørskål, men du kan også velge en hakelås som tilvalg om du trenger å låse den.

Boddører Det første du bør tenke på når du skal skaffe deg boddør er temperaturen. 10-graders dørene har svært enkel isolering, og skal i utgangspunktet kun brukes til uoppvarmede rom hvor temperaturforskjellen mellom ute og inne, er liten. 18-graders dørene er bedre isolerte og tåler større temperaturforskjeller (som for eksempel til boder og garasjer). Boddører må behandles umiddelbart etter montering da disse leveres ubehandlet. 10-graders dørene som er kledd med furupanel behandles med pigmentert oljebeis. 18-graders dørene som er kledd med bjørkeplywood kan du velge om du vil behandle med beis eller maling. Når det kommer til design kan du velge mellom stående bord eller fiskebein og med eller uten glass.

Ståldører Disse dørene egner seg blant annet perfekt som industridør. De har en brannhemmende kjerne som samtidig bidrar til en lyddempende effekt, og kan fås med røyktetthetsklassifisering som hindrer gjennomtrenging av både kald og middelsvarm røyk. Påse at døren er klassifisert etter Europeisk standard. Husk at en ståldør til innendørsbruk og en ståldør til utendørsbruk får ulik overflatebehandling. En innerdør vil som regel ha korrosjonsklasse C2, mens en ytterdør vil ha C3. Men de kan leveres i korrosjonsklasse helt opp til C5 og da i syrefast stål.

Garanti/reklamasjon Vi forventer at en dør skal vare i mange, mange år, men den er likevel til for å brukes. Vi åpner den, banker på den og kanskje også slenger den igjen noen ganger. Derfor er det ekstremt viktig å sjekke hvilken garanti som gjelder før du velger din nye dør.

Transportskader: Forhandleren har ansvaret for døren din helt til du signerer for mottak. Sjekk derfor døren din for skader med en gang, og noter eventuelle skader på fraktbrevet før du signerer. Rapporter deretter feilen til forhandleren. Reklamasjonsrett: For å få utbedret feil så kontakter du forhandleren med gode bilder og en detaljert beskrivelse. Du kan forvente 5 års reklamasjonsrett. Formgaranti: Gjelder dersom dørbladet slår seg/buer seg mer enn 4 mm. Her bør du forvente 10 års garanti. NB! Noen leverandører velger å fjerne denne garantien på dører med mørkere farge enn NCS 7500-N. Det er på grunn av at disse dørene blir mye varmere enn lyse dører når de blir utsatt for sollys, og det er derfor større sannsynlighet for at disse dørene slår seg. For å unngå dette problemet kan du installere et overbygg slik at døren står i skyggen. Du måler en buet dør med en rettholt på minimum 2 meter på den siden hvor døren buer seg innover. Dørvrider Hver eneste dør trenger en dørvrider og heldigvis finnes de i forskjellige farger og design. En god dørvrider skal være god å ta i, være lett å montere, og ha et godt design. Husk at det er forskjell på dørvridere til innerdører, og dørvridere til ytterdører, da disse er tilpasset ulike miljø. Husk også og sjekk at dørvrideren passer til tykkelsen på døren din. Runde håndtak er en flott løsning for innerdører om du liker et klassisk design. De passer godt i hånden og finnes i nesten i alle type materialer. Et langt håndtak vil gjøre ytterdøren din spesiell og stilfull, men husk da å monter en dørpumpe slik at ytterdøren holder seg lukket når den ikke er låst. Er du mer av den teknologiske typen så vil helt klart en elektronisk dørvrider være noe for din ytterdør. De fleste elektroniske dørvriderne kan åpnes med mobilen, en kode eller nøkkelbrikke. Til innerdøren til toalettet kan du skaffe en WC-lås og f.eks. et beslag som viser grønt om døren er åpen, og rødt om den er låst.

Sidefelt Et sidefelt kan leveres alene eller sammenkoblet med dør fra fabrikk. Du kan velge et fast sidefelt, eller et sidefelt som kan åpnes. Du velger mål på sidefeltet etter åpningen du har i veggen. Ett sidefelt er som oftest halve bredden av ytterdøren og er et perfekt alternativ om du ikke har plass til en dobbeltdør. Har du ekstra stor plass så kan man kombinere dobbeltdør med ett sidefelt på hver side. Sidefeltet er prikken over i-en til inngangspartiet ditt og produseres slik at det matcher akkurat din ytterdør. Fargen må oppgis i en NCS eller en RAL-kode til produsent. For å finne korrekt fargekode og produsent så se etter en hvit etikett på siden eller på toppen av dørbladet. Ønsker du et sidefelt med bare glass anbefales det at du velger sikkerhetsglass. Sikkerhetsglass får et ufarlig bruddmønster når det knuses og vil ikke føre til alvorlige personskader da glasset granulerer. Det at glasset granulerer betyr at glasset blir til mange små biter uten skarpe kanter. Dermed langt mindre risiko for å skade seg. Montering, enkelt forklart Selve hullet i veggen bør være ca 15 mm større enn dørkarmen. Plasser karmen og bruk kiler mellom karmsider og dørhull. Kontroller at karmen er i lodd og vater, og at diagonalen er lik begge veier. For at døren skal være enkel å åpne og lukke må hjørnene være rette. Bruk karmskuer og skru fast karmen. Du kan justere karmsidene ved å skru karmskruens hylse inn eller ut. Heng deretter dørbladet på hengslene og kontroller at dørbladet ligger jevnt mot karmen. Dørbladet kan justeres både i høyden og sideveis ved å justere hengslene. Dekk skruehullene med plastlokk. Utforinger og lister Velg korrekt mål på foringene etter målet fra foringsporet i karmen, til veggen. Og velg deretter farger og materiale etter eget ønske/budsjett. For å montere disse må du starte med å tilpasse dem i både lenge og bredde. Prøvemonter alle foringene før du tar dem ut igjen. Legg de så ned på et plant underlag og lim sammen hjørnene. Bruk så en spikerpistol og skyt hjørnene fast. Noen velger i tillegg å skru sammen hjørnene, da er det viktig å huske på å forborre slik at foringene ikke sprekker. Nå skal foringene være klar for montering. Det kan være lurt å dobbeltsjekke at passformen stemmer. Deretter dra trelim i sporet på foringen og bank foringen på plass. Benytt en trekloss eller lignende for å beskytte foringen mot slagmerker fra hammeren. Listverk rammer inn døren og gir et helhetlig utrykk. Velg lister med profilen og farge som matcher ditt hjem. Lister kan kjøpes i metervare eller som et dørsett. Ved å benytte deg av sistnevnte slipper du unødvendig mye kapp som må kastes i ettertid. For å montere listene må de først måles opp og kappes i ønsket lengde. Marker hvor på listene det skal kappes vinkler, og kapp deretter 45 graders vinkler. Det er lettest å utføre med en kapp/-gjærsag, men en gjærkasse kan også brukes. Start med det vannrette stykket og spikre fast med dykkert. Vent med å slå de helt inn før du også har festet de loddrette delene, da er det lettere å etterjustere om nødvendig. Vedlikehold Malte innerdører krever som regel ikke mer vedlikehold enn normal rengjøring. Bruk vanlig rengjøringsmidler og vask bort flekker så fort som mulig. Husk at overflaten alltid må tørkes av etterpå. Skuremidler og andre sterke rengjøringsmidler som kan skade overflaten på innerdøren bør ikke benyttes! Oppstår små skader så kan du flekkmale disse. Ved større og dype skader kan du sparkle og pusse disse før du maler. Malte ytterdører rengjøres likt som innerdører, men bør også vokses et par ganger i året for å holde overflaten glatt og fin. Oljede ytterdører skal oljes jevnlig slik at den beskyttes mot vær og vind. Hengsler smøres ved behov, og låsesylindere bør vedlikeholdes med låsspray to ganger i året. En dør er altså ikke bare en dør. Det finnes et hav av forskjellige design, funksjoner og farger. Finn din stil og ditt design, og mål nøye slik at du får korrekt mål på døren. Gå til innkjøp av matchende gerikter for å få et helhetlig resultat for din dør. En god og funksjonell dørvrider er prikken over i'en. Og du kan sette ditt preg på døren med en krans eller et skilt. Besøk gjerne Drømmebolig for et uforpliktende tilbud på innerdører eller ytterdører. Vi tilbyr et stort sortiment av kvalitetsdører til en god pris fra våre håndplukkede leverandører.


#dør #dørhengsling #ytterdør #innerdør #boddør #skyvedør #uverdi #ståldør #branndør #industridør #lettdør #massivdør #heltredør


24 visninger0 kommentarer